Controleer de snelheid van de verbinding direct (bekabeld) op je modem:
- 20 Mbit/s: net voldoende om (draadloos) te surfen, mailen en af en toe video's te streamen op enkele apparaten.
- 30/ 40 Mbit/s: meer 'comfort'. Grote websites laden wat sneller en het up- en downloaden van bestanden kost minder tijd.
- 50 Mbit/s en hoger: als je veel en vaak downloadt met meerdere apparaten.
Is de internetsnelheid 20 Mbit/s terwijl je 50 Mbit/s moet krijgen? Neem dan contact op met je provider. Komt de internetsnelheid wel overeen met je abonnement? Dan zit de traagheid in je wifi-verbinding.
1. Plaats je router op een optimale plek
- Kies een centrale locatie. Hoe verder weg van de zender; hoe zwakker het signaal en de netwerksnelheid.
- Plaats de router zo hoog en vrij mogelijk, bijvoorbeeld op een kast. De radiostralen hebben dan mogelijk minder obstakels.
- Heeft je router meerdere antennes die je kunt richten? Zet de router rechtop en spreid de antennes zodat je het bereik vergroot.
Let op: Elektronische apparaten kunnen het wifi-ifi-signaal verstoren. Zorg voor een afstand van minimaal 30 cm tussen de apparaten en je router. Bekende wifi-vertragers zijn babyfoons, alarmsystemen en weerstations. Schakel ze uit indien mogelijk.
2. Vervang je router
Soms is het kopen van een nieuwe router de enige optie voor het versterken van je draadloos internet. Is je router of wifi modem oud? Rond de 6 of 8 jaar is deze aan vervanging toe.
3. Kies een ander wifi-kanaal
Een ander wifi-kanaal kan een groter internetbereik bieden.
- Herstart je router zodat deze zelf het kanaal kiest dat op dat moment het beste is. Het modem kiest uit 1, 6 of 11. Deze kanalen overlappen elkaar niet en hebben de minste kans op storing.
- Wil je zelf het kanaal kiezen op de 2,4 GHz-frequentieband, omdat je buurman bijvoorbeeld op hetzelfde kanaal zit? Verander dan van kanaal. We adviseren wel om kanaal 1, 6 of 11 te gebruiken. Er zijn diverse tools en apps waarmee je kunt bepalen welk kanaal het beste is. Bijvoorbeeld de Wifi Analyser app voor Android-toestellen en het programma inSSIDer.
4. Wissel van frequentieband
Soms kun je van frequentieband wisselen voor een sterkere wifi. Let er wel op dat je apparaten geschikt moeten zijn voor de andere frequentieband.
Standaard wordt de 2,4 GHz-frequentieband gebruikt. Kun je bij je thuis de 5 GHz-frequentieband gebruiken? Stel je router dan in op 5 GHz, waardoor je hogere snelheden kunt halen. Let op! Niet elke laptop of smartphone is geschikt voor de 5 Ghz frequentieband. Controleer of al je apparaten geschikt zijn om hiermee te verbinden voordat je dit instelt. Bij een Horizon Mediabox staat de 5 Ghz frequentieband altijd aan. Dit hoef je dus niet zelf in te stellen.
5. Installeer een access point
Een access point werkt samen met jouw modem om het wifi-bereik te vergroten. Hier moet je wel een kabel voor trekken.
Installeer een access point (toegangspunt). Zo maak je eigenlijk een tweede modem aan waarmee je kunt verbinden. Door het access point met een netwerkkabel te verbinden met je wifi modem vormen ze samen een ‘team’. Het access point krijgt van je modem een supersnelle verbinding tot het internet. Dit wordt vervolgens draadloos doorgestuurd naar plekken waar je wifi modem niet kan komen.
6. Plaats wifi powerline adapters
Overal in huis internet met dank aan jouw stopcontacten.
Ben je niet in de gelegenheid om een kabel te trekken voor een access point? Dan is een wifi powerline-adapter het beste alternatief. Deze maakt het mogelijk om internet via je stopcontacten door het huis te verspreiden.
Stop één wifi powerline adapter in het stopcontact naast je modem en een tweede wifi powerline adapter op de plek waar je het wifi-signaal wilt hebben. Samen zorgen ze ervoor dat het internetsignaal van A naar B wordt verstuurd. Helaas kan het zo zijn dat het signaal niet helemaal goed aankomt bij de tweede powerline-adapater waardoor de snelheid daalt. Er is geen garantie dat je altijd de hoogste snelheid haalt.
7. Plaats liever geen wifi-range extender!
De wifi-extender wordt vaak gebruikt voor het versterken en verspreiden van internet thuis. Helaas heeft dit eigenlijk geen zin.
Een range extender, ook wel bekend als repeater, wordt vaak verkocht omdat het in verhouding tot andere wifi-punten erg goedkoop is. Een range extender 'luistert' naar de signalen om zich heen en stuurt die versterkt weer uit. Helaas is het geen goede oplossing. In de praktijk halveert een range extender de wifi-snelheid omdat ze niet tegelijk kunnen luisteren en zenden. Access points en wifi powerline adapters doen dit wel. Daarnaast moet een range extender altijd op een plek worden geplaatst waar het signaal nog goed is. Daarom is dit apparaat eigenlijk geen echte oplossing te noemen.
Hoe is de wifi ontvangst op je apparaat?
Een wifiprobleem heeft niet altijd te maken met de apparatuur die je in huis hebt. Er kan ook een probleem zijn met een van de apparaten waar je internet op gebruikt. Daar kunnen een aantal dingen mee aan de hand zijn:
- Je apparaat is oud: oudere smartphones, tablets of laptops kunnen soms niet goed overweg met de wifitechniek van nu. Investeer niet meteen in je netwerk, maar meet eerst de wifi-snelheid.
- Je apparaat heeft een update nodig: heeft je apparaat moeite met wifi, dan brengt de fabrikant soms een update uit waarmee het probleem wordt opgelost. Zorg dus dat je altijd de laaste update op je apparaat installeert.
Zijn je modem en router oké?
Met zowel je modem als je router kan iets aan de hand zijn, waardoor wifi traag is of wegvalt.
- Het kan zijn dat je een oud apparaat van de provider gebruikt. Of de kwaliteit is gewoon niet goed. Vergeet ook niet om de software op de router te updaten, dat gebeurt niet automatisch.
Zo controleer je of de kwaliteit van je router nog in orde is
- Meestal staat de modemrouter in de meterkast. Maar dat is niet altijd de beste plek. Hoe groter de afstand tot de modemrouter, hoe zwakker het signaal. En obstakels als muren en deuren werken vaak ook niet mee.
Lees onze tips voor de beste plek voor je router
- Vaak verbeter je de ontvangst al door wat instellingen te wijzigen. Kies bijvoorbeeld een andere wifi-frequentie of de zogenoemde kanaalbreedte aanpassen.
Bronnen:
https://www.internetten.nl/internet/verbeter-je-wifi-ontvangst
https://www.consumentenbond.nl/sneller-wifi