Tijdens het kijken van een voetbalwedstrijd kan het ook dit EK weer opvallen dat buren eerder of later juichen bij een doelpunt. Dit kan handig zijn als je even afgeleid bent, maar is vaak storend wanneer je een spannende wedstrijd op de voet volgt.
Hoe komt het dat de buren eerder/later juichen?
Livestreams worden op diverse manieren ontvangen, verwerkt en doorgestuurd, wat kan leiden tot tijdsverschillen in het tv-signaal. Of je nu kijkt via satelliet, kabel of antenne, elk heeft zijn eigen vertragingen. Daarnaast variëren tv- en internetproviders en beïnvloeden de streamkwaliteit en apparaten het signaal. Hierdoor zien sommigen het doelpunt eerder dan anderen.
Hoe werkt dit (technisch)?
De vertraging in het signaal is inherent aan digitale techniek. Wanneer het analoge beeld digitaal wordt vastgelegd, doorloopt het signaal verschillende stappen van codering en decodering. Het signaal wordt via satelliet, straalverbinding of digitale link verzonden naar de eindregie in Hilversum, waar het opnieuw wordt gedecodeerd en doorgestuurd naar de distributiepunten van providers. Deze encoderen het signaal weer en sturen het door naar de consument, waar het signaal opnieuw wordt uitgepakt door de decoder voordat het op het scherm verschijnt. Deze stappen veroorzaken vertragingen die door de ene provider sneller kunnen worden verwerkt dan door de andere, wat resulteert in tijdsverschillen.
Wat doet NLZIET om vertraging te verminderen?
Door nieuwe streamingtechnologieën te testen en te implementeren, willen we een zo real-time mogelijke weergave van de wedstrijden bieden. Hoewel volledige synchronisatie moeilijk te bereiken is vanwege technische beperkingen, blijven we werken aan verbeteringen om vertragingen te verminderen.
Wat kan ik zelf doen?
Zorg ervoor dat iedereen in de straat gebruik maakt van NLZIET!
Veel kijkplezier!